Bygg ett eget långbord av bänkskivor.

Det är nog många som har drömmen om ett riktigt stort och gediget matbord där man kan samla hela släkten. Den drömmen dör ofta när man börjar kolla priserna. Att köpa ett nytt långbord i butik kan kosta exakt hur mycket som helst. Har man tur kan man hitta större bord på begagnatmarknaden, men det är inte så vanligt. Om man inte kan tänka sig ett konferensbord, det finns det gott om. Tyvärr är det inte så vanligt med stora bord då marknaden är för liten – folk har helt enkelt inte plats för större bord. Men hur gör man då om man vill ha ett riktigt stort bord, som inte är ett konferensbord, och du inte har lust att lägga ut hur mycket pengar som helst? Du bygger ett eget! Av bänkskivor.

Börja med benen.
Du kanske har ett gammalt bord du kan använda. Använd ramen och benen i mitten av bordet och komplettera med enklare ben (från tillexempel Ikea) längst ut på varje kortända. Matchar benen inte riktigt varandra så kan du bara måla dem. Använd gärna mörkare färger, de lägger man mindre märke till olikheterna.

Vilken skiva ska man välja?
Billigast är om du hittar obehandlade träskivor på bygghandeln. Om skivan är lite skadad så gör det inget. Välj inte en för tunn skiva. Tjockare bänkskivor ger både stadga och ett rustikt intryck. Tjugo millimeter i tjocklek kan vara lämpligt för ett längre bord. Det går också sätta två skivor bredvid varandra om du vill ha ett bredare bord.

Hur får man till en rustik look.
Vill du få till en lite mer genuin och rustik känsla på ditt bord så kan du misshandla det lite. Slå på bordskivan med kedjor, skrap med småsten, slå med hammaren. Allt är tillåtet. Tänk på att slipa av bordet med sandpapper för att ta bort eventuella flisor. Lite bets eller olja med pigment gör att bordet ser äldre ut.