Skaffa dig en hobby: Bygg en modelljärnväg.

Första steget i att bygga en riktigt bra modelljärnväg är att skapa ett landskap. Detta ska inte bara omfatta berg, dalar, klippor, flodbäddar och raviner, utan även ängar, åkrar, böljande landskap och alla annat som finns i vår verkliga värld. Det är otroligt tidkrävande, du måste vara påhittig och kreativ – det är en perfekt hobby som kommer hålla dig sysselsatta i många år framöver.

Använd hönstnät eller kycklingnät för att bygga grundterrängen
Det här är en av de äldre metoderna för att skapa konturer för din terräng, men den fungerar fortfarande alldeles utmärkt och är dessutom ganska billig, speciellt om du har något gammalt material liggande.
Det blir lättare om du arbetar med hönsnätet i sektioner. Klipp till en bit och börja forma den som du önskar. Genom att arbeta i sektioner så blir terrängen lättare att arbeta med, dessutom kan du flytta runt de olika sektionerna innan du bestämmer dig för hur det ska se ut. Använd hopknölat tidningspapper som stöd och utfyllnad under ditt hönsnät. Häfta eller lim sedan ned nätet på underlaget.
En bit nålfiltsmatta kan och fungera perfekt som att klä in din grundterräng med. Kolla med din matthandlare om det finns spillbitar som du kan få.

Gips och gasbinda
Använd gips eller papier-maché för att göra att få till formen. Det går också bra att använda gipsduk. Gipsduk är ett gasbindematerial belagt med torrt gips, det finns att tillgå i de flesta hobbybutikerna och klippa flera längder så att det är lätt att arbeta med.
Ta en remsa av gipsduken och lägg den i en långpanna med vatten i några sekunder, precis tillräckligt för att duken ska mjukna. Placera sedan den blötlagt gipsduken och applicera den direkt på din grundformation. Nästa remsa gipsduk bör appliceras på ett liknande sätt se överlappar den första remsan med en marginal på cirka en centimeter, då duken kan dra sig något. Se till att inga ”metalldelar” av nätet sticker upp och kommer i kontakt med skenorna. En god idé är ett placera tunn nålfiltsmatta ovan på din bygga terräng och först där efter montera skenorna.

Nu har du lagt grunden – nu är allt det roliga kvar
Nu har du kommit igång. Det tar lite tid men det är roligt. Då det krävs mycket material för att få till en bra träng så måste du tänka skräp. Allt du i vanliga fall skulle återvinna eller slänga är nu värdefullt material som du kan bygga med. En bit nålfiltsmatta kan bli en äng, tidningar och kartonger kan bli berg och en konservburk kan bli ett perfekt valv till en bro.