Vad du behöver känna till när du ska köpa matta

Det är inte så enkelt att veta vad man ska tänka på när det är dags att köpa en ny matta. Varför är det så? Jo, svaret är väldigt enkelt. Mattor tenderar att hålla väldigt länge. Vi pratar om 10 – 15 år. En matta kan hålla längre än så om den är välskött. I det här inlägget kommer vi gå igenom ett par saker som är bra att känna till när det är dags för dig att köpa matta.

Det kan vara svårt att visualisera sig en ny matta i ett hem. Vilken form ska mattan ha? Vilken färg? Material? Kommer mattan att se bra ut i hemmet tillsammans med de andra möblerna och färgerna?

Framförallt färgen på en matta kan vara svårt att bestämma sig för. Vad många människor gör är att man försöker ta ut en matta och se dess riktiga färg i dagsljuset. Det här är i grunden inte en bra idé eftersom du bor ju inte utomhus. Din nya matta kommer alltid ligga på golvet inomhus hos dig. Så det är viktigt att färgen på mattan fungerar i rummet där det kanske inte är dagsljus, utan beroende på antal fönster i ett rum så kan det vara stor skillnad.

En annan bra idé vid köp av ny matta, framförallt heltäckningsmatta, är att fundera på tjockleken på mattan. Det kan vara värt att ta en tjockare matta som ger en härligare och mysigare känsla. Mattan ska trots allt ligga på golvet en väldigt lång tid framöver.

Det finns mängder av olika material av mattor. Allt från persiska mattor till trasmattor och bouclémattor. Ullmattor, flatvävda, mattor gjorda av skinn eller mattor i plast. Mattor består av typer av fiber, och dessa fiber absorberar fukt och vätska på olika sätt. Vissa typer av matta klarar av att absorbera fukt och andra typer av material klarar inte av fukt. Viskosmatta är ett exempel på en matta som inte klarar av att absorbera fukt.

En ullmatta till exempel klarar av mycket användning. Du kan gå och gå på den. Fungerar utmärkt i högtrafikerade områden. Däremot fungerar inte spill av vin och läsk bra på detta materialet.

Polyester är ett enkelt att rengöra material som enkelt kan städas. Ska inte användas i trappor eftersom polyester inte klarar av mycket trafik varje dag ut och in. Däremot är det väldigt enkelt att rengöra vilket är en fördel om man har barn eller husdjur. Detta beror på att fibrerna är stängda.

Det här var ett par tips som förhoppningsvis hjälper dig i framtiden när du ska köpa matta.